Wie niet nadenkt over de toekomst, zal er nooit één hebben!
Junioren
Om een training werkbaar te maken wordt deze bij de junioren opgedeeld in een aantal fases:

  1. De warming-up
  2. De oriëntatiefase
  3. De oefen- / leerfase
  4. De toepassingsfase
  5. De afsluiting

1. Warming-up (5 - 15 min.)
De warming-up is er bij junioren van belang op blessures te voorkomen. Doormiddel van loopvormen worden de spieren opgewarmd ter voorbereiding op de voetbaltraining. Als verlenging van de warming-up kan de trainer kiezen voor coördinatie- of krachttraining.

2. De oriëntatiefase (15 - 20 min.)
In de oriëntatiefase wordt een eerste aanzet gegeven tot de doelstelling van de training met relatief lichte oefenstof, waar meestal op technische aspecten gewezen kan worden.

3. De oefen- / leerfase (20 - 30 min.)
In de oefen-/ leerfase (ook wel 'Kern' genoemd) zitten 1 of 2 belangrijke oefeningen waaruit de doelstelling van de training heel duidelijk naar voren komt. Deze sluit deels aan op de oriëntatiefase. Meestal worden in deze fase afwerkvormen, positiespelen, systeemoefening of partijspelen gebruikt.

4. De toepassingsfase (20 - 30 min.)
Bij de toepassingsfase moet het geleerde in de praktijk worden toegepast: dat betekent een partijspel. Vaak kunnen de regels hierbij aangepast worden, zodat er extra nadruk op de doelstelling kan worden gelegd.

5. De afsluiting (1 - 5 min.)
Tijdens de afsluiting praat de trainer met zijn spelers ter afscheid, geeft complimentjes over de inzet en informatie over de volgende training of wedstrijd en kan de trainer controleren of zijn spelers iets geleerd hebben. Tevens kan dit goed dienen om iedereen mee te laten helpen de materialen op te laten ruimen.