Wie niet nadenkt over de toekomst, zal er nooit één hebben!
Visie over opleiden

V.V. Den Ham wil in de regio bekend staan als een voetbalclub met een duidelijke visie over het opleiden van voetballers. Door structuur aan te brengen in de trainingen en speelwijze krijgen alle jeugdspelers, ieder op hun eigen niveau, zoveel mogelijk onderdelen van het voetbalspel aangeboden om zich te ontwikkelen. Veel aandacht gaat hierbij uit naar de technische vaardigheden (met name de F- t/m D-jeugd) en de tactische aspecten (met name vanaf de D-jeugd), maar ook zeker de mentale vaardigheden en de basiswaarden moeten aan de orde worden gesteld.

Bij de ‘lange termijn doelstellingen’ is aangegeven op welk niveau V.V. Den Ham wil acteren. Binnen de V.V. Den Ham richten we ons echter niet zozeer op het resultaatdoel, maar op het proces (hoe ontwikkelen we ons) om dit resultaatdoel te bereiken. Derhalve zijn prestaties binnen de jeugdopleiding ondergeschikt aan het opleiden. Dit laatste betekent overigens niet dat winnen in de jeugdafdeling van V.V. Den Ham niet belangrijk is. Integendeel, het opleiden van ‘winnaars’ is namelijk ook een onderdeel van de gehele opleiding. Door goed en gestructureerd op te leiden behoort winnen ‘vanzelf’ tot de mogelijkheden.

Bovenal staat plezier binnen de jeugdopleiding voorop. Zonder plezier houdt een speler het niet lang vol en een trainer of leider al evenmin. Plezier in voetbal heb je wanneer je veel scoort, dus aanvallend voetbal speelt. Daarbij zul je de bal moeten kunnen veroveren, in de ploeg moeten kunnen houden, er een aanval mee op moeten kunnen zetten, met als afronding het scoren van een doelpunt. Om dat te leren moet je trainen en wedstrijden spelen en dat zal steeds op een plezierige manier dienen te gebeuren, waarbij structuur maar ook bepaalde afspraken onontbeerlijk zijn. Trainers en leiders hebben hierin een belangrijke taak. Daarom worden zij hierin zowel op het gebied van organisatie, als op technisch vlak, goed ondersteund en begeleid.

De volgende voorwaarden zijn van belang voor een goede jeugdopleiding:

  • Gediplomeerde trainers op alle selectieteams
  • Het opleiden van overige jeugdtrainers doormiddel van interne trainingscursussen
  • Voldoende materiaal aanwezig voor alle trainingen
  • Voldoende trainingstijd en -ruimte voor alle jeugdteams
  • Oefenstof leeftijdsgroep beschikbaar voor alle jeugdtrainers
  • Het trainen en spelen van wedstrijden volgens het Technisch Jeugdplan