Wie niet nadenkt over de toekomst, zal er nooit één hebben!
D- t/m A-jeugd

Spelers komen over van het 7 tegen 7 naar het 11 tegen 11 en verruilen het halve speelveld voor een groot veld. Voor alle jeugdteams die op groot veld spelen geven we binnen V.V. Den Ham accenten en einddoelen mee om houvast, uniformiteit en herkenbaarheid te creëren binnen de speelwijze van 11 tegen 11. Ongeacht of het nu selectie- of recreatieteams betreft is het de bedoeling dat alle teams op deze wijze proberen te voetballen. We begrijpen dat het voor onze selectieteams makkelijker uitvoerbaar is dan voor de meeste recreatieteams, echter moet de intentie overal hetzelfde zijn.

ALGEMENE DOELSTELLING

Te beginnen bij de jeugdopleiding wil de voetbalvereniging Den Ham een herkenbare speelwijze ontwikkelen de komende jaren. De voetbalvereniging Den Ham moet in de regio herkenbaar voetbal spelen.

SPEELWIJZE BALBEZIT

Alle jeugdteams spelen in een 1:4:3:3 formatie met, bij voorkeur, een middenveld in de 'punt naar achteren'. De trainer kan echter om fysieke of tactische redenen kiezen om in een 1:3:4:3 formatie te spelen of met de 'punt naar voren' te spelen. Er moet zoveel mogelijk van achteruit worden opgebouwd om van daaruit via inschuivende verdedigers een man-meer-situatie op het middenveld te creëren. Er wordt positief, creatief en dominant voetbal gespeeld, waarbij de speelwijze zich kenmerkt door een verzorgd en goed uitgevoerd positiespel, een dynamisch/roterend middenveld en gevarieerd aanvalsspel.

De vijf 'Gouden Regels' bij balbezit:

  • We bouwen op van achteruit.
  • We proberen in elke linie een man-meer-situatie te creëren.
  • We spelen vanuit een verzorgd en goed uitgevoerd positiespel.
  • We spelen met een dynamisch/roterend middenveld.
  • We stimuleren individuele oplossingen.

SPEELWIJZE BALBEZIT TEGENSTANDER

Zo snel mogelijk weer in balbezit komen, waarbij de voetbalvereniging Den Ham pressievoetbal nastreeft. Het uitgangspunt van alle jeugdteams is derhalve het zo hoog mogelijk drukzetten op de helft van de tegenpartij. Collectief verdedigen, waarbij iedereen, zonder uitzondering, zijn verdedigende taak heeft en uitvoert is een ander belangrijk accent binnen onze jeugdopleiding. Het handhaven van onze eigen formatie bij balbezit tegenstander, zodat bij balverovering snel weer in de gewenste formatie bij balbezit wordt gestaan, neemt daarnaast een prominente rol in binnen de speelwijze van onze vereniging.

De vijf 'Gouden Regels' bij balbezit tegenpartij:

  • We passen met onze vier verdedigers zondeverdediging toe.
  • We verdedigen als collectief; iedereen, niemand uitgezonderd, heeft zijn verdedigende taak.
  • We spelen als team compact en houden de linies sluitend (verticaal en horizontaal).
  • We lopen niet met de linies door elkaar heen; we handhaven onze eigen formatie.
  • We verdedigen vooruit in de van te voren afgesproken zone (pressievoetbal).

 
AANVALLEN VERDEDIGEN 
 Punt naar achteren Punt naar voren  Punt naar achteren  Punt naar voren