Wie niet nadenkt over de toekomst, zal er nooit één hebben!
Fysiek
Op het fysieke aspect is er bij V.V. Den Ham nog veel winst te behalen. In de eerste plaats is het natuurlijk van belang onze jeugdspelers te ontwikkelen in de technische, tactische en mentale vaardigheden. Echter wordt ook het lichamelijk/fysieke aspect van het voetbal steeds belangrijker, het spel wordt namelijk steeds sneller en de ruimtes kleiner.
 
De fysieke vaardigheden als kracht, explosiviteit, snelheid, wendbaarheid en het reactievermogen vormen samen met de eerder genoemde vaardigheden de totale kwaliteit van een speler. Het fysieke aspect wordt hierbij nog teveel over het hoofd gezien. Een speler heeft gedurende een wedstrijd 2 tot 3% balbezit, de rest van de tijd loopt de spelers zonder de bal. Tijdens dit gedeelte van de wedstrijd is het dus belangrijk dat de speler een goede fysiek heeft, dit om goed de ruimtes te kunnen zoeken, duels te winnen, etc. Een ander groot voordeel van een goede fysiek is dat het blessures, tot wel 30%, kan voorkomen. Spelers leren beter bewegen en de kracht zal toenemen, waardoor spieren, pezen, etc. minder belast worden.
 
Om dit fysieke aspect van het voetbal meer en beter te ontwikkelen heeft V.V. Den Ham ook dit onderdeel in het trainingsplan opgenomen. Elke trainer zal regelmatig een blokje inpassen om de fysieke vaardigheden te ontwikkelen. We verwachten hiermee kwaliteit van de jeugdopleiding nog verder te verhogen.