Wie niet nadenkt over de toekomst, zal er nooit één hebben!
Wisselbeleid
F- EN E-JEUGD

Het uitgangspunt bij de E- en F-pupillen is dat elke speler (met uitzondering van de keeper) recht heeft op evenveel speeltijd. Een speler mag per wedstrijd niet meer dan 15 minuten wissel staan. De spelers moeten leren op elke positie te spelen. Zo leren spelers op jonge leeftijd kennis maken met zowel de aanvallende- als verdedigen aspecten van het voetbal. Bovendien wordt op deze manier voetballen met zowel het rechter- als linkerbeen gestimuleerd. Spelers dienen als wissel naast de trainer te staan en zijn alleen in beweging in de vorm van een warming-up, pass- en trapoefening dan wel baloefening. Zo voorkom je als trainer chaos langs de lijn.

Samengevat:
  • Elke speler heeft recht op evenveel speeltijd
  • Een speler staat maximaal 15 minuten wissel per wedstrijd
  • De speler dient kennis te maken met elke positie in het veld
  • De speler dient als wissel naast de trainer te staan
Uitzonderingen:
  • De keeper vormt een uitzondering op de regel en hoeft geen wissel te staan.
  • Bij onbesproken gedrag heeft een trainer het recht om een speler langer wissel te zetten. De trainer dient dit (wanneer mogelijk) voorafgaand aan de wedstrijd te communiceren met coördinator en ouders om de strafmaat gezamenlijk te bepalen.

D- T/M A-JEUGD

Selectieteams
Bij selectieteams wordt er gericht gewisseld om een wedstrijd dusdanig te beïnvloeden dat het de prestaties van het elftal verbeterd. Binnen selectieteams mag met een vaste kern van ± 5 spelers gewerkt worden, daar omheen moet iedere speler zoveel mogelijk evenveel speelminuten krijgen. Ook door spelers die meer wissel staan mee te laten voetballen met het tweede team uit dezelfde leeftijdscategorie of door het inplannen van (extra) oefenwedstrijden kunnen ze aan voldoende speeltijd komen. Wel zijn de trainingsopkomst, het gedrag en eventuele blessures bepalende factoren voor het wisselbeleid.

Niet selectieteams
Alle spelers moeten, doormiddel van een roulatiesysteem, over het gehele seizoen gemiddeld evenveel speelminuten krijgen.


Maak een Gratis Website met JouwWeb