E-pupillen

De E-pupillen bevinden zich in de leeftijd van 9 tot 11 jaar.


ALGEMENE KENMERKEN


  1. Optimale motorische leerfase.
  2. Uithoudingsvermogen en kracht zijn nog steeds beperkt.
  3. Balgevoel en coördinatie worden beter.
  4. Erg enthousiast en leergierig.
  5. Creëert langzaam een groepsgevoel.

Een E-pupil heeft een beperkte concentratie, maar deze is wel verbeterd ten opzichte van de F-pupil. Luisteren en stilstaan is een grote opgave voor deze leeftijdsgroep. Wel staan ze open voor nieuwe dingen. Hierbij is het van belang dat ze niet alleen luisteren, maar vooral kijken. Ze willen laten zien wat ze kunnen, geef ze daar de ruimte voor. Daarnaast hebben zij de drang om hun idolen na te doen. De E-pupillen zijn al een stuk socialer ten opzichte van elkaar dan F-pupillen. Ze beginnen te herkennen wie goed of minder goed kan voetballen in hun team. In de wedstrijd gaan de spelers ruimtes steeds beter herkennen. Niet iedereen loopt meer op een kluitje achter de bal aan, maar spelers gaan in een goede verdeling op het veld staan, waarbij alle spelers een bepaalde rol vervullen en een bijdrage leveren. Maar van een uitgebalanceerde teamorganisatie is nog lang geen spraken.


FYSIEK

E-pupillen leren de mogelijkheden van hun eigen lichaam kennen. De coördinatie wordt al wat beter dan bij de F-pupillen. De trainer kan als warming-up nog steeds kiezen voor tik- en reactiespelen om de lichaamscoördinatie te verbeteren, maar nu wordt ten opzichte van de F-pupillen ook vaker aan loopscholing gedaan doormiddel van de loopladder en andere hulpmiddelen.


AANDACHTS-/UITGANGSPUNTEN

E-pupillen hebben de ideale leeftijd voor het aanleren van nieuwe bewegingen. Leg de nadruk tijdens het trainen op coördinatie en techniek. Oefeningen dienen uitgevoerd te worden in vereenvoudigde wedstrijdsituaties. Hier is het van belang dat de oefening en regels duidelijk zijn. Bij de E-pupillen kun je goed inspelen op de belevingswereld waarbij normen en waarden belangrijk zijn. Tevens ontstaan er bij deze leeftijdsgroep functionele passeerbewegingen. Train hier regelmatig op zodat ze zich hierin goed kunnen ontwikkelen. De trainer is vooral bezig met het verbeteren van de technische vaardigheden en coacht voornamelijk op de technische uitvoering hiervan. Verder geeft de trainer aanwijzingen die gericht zijn op de kleine details. E-pupillen zullen veel uitproberen, laat ze dit vooral doen.


TIPS BEGELEIDING/TRAINING

Praatje, plaatje, daadje. Geef een duidelijke uitleg, geef daarbij een voorbeeld waar ze naar kunnen kijken en dan zelf laten uitvoeren. Zorg voor voldoende variatie. Benadruk het spel en niet de wedstrijd of onderlinge strijd. Houd bij de begeleiding rekening met het taalgebruik van kinderen, dus gebruik geen moeilijke woorden. En stel altijd duidelijke regels.